Image
Osman Aktaş

Osman Aktaş

»Sanatın kaynağında bulunan başkaldırma ancak gerçekten yola çıkarak bulabilir aradığını.

Araştırmacının, her şeyden önce yerinde bir seçme, geçmişin en gizli yanlarından seçeceği, titizlikle hazırlanmış ayrıcalıklı anlar derlemesine dayanır eserleri.

Halklara su gibi hayat veren, var olmaya özdeş türkülerimizi yeniden yaratmak ve ölüme inat, geçmişin olduğundan daha gerçek, daha zengin olarak ölmez bir şimdiki zaman içinde yeniden bulunduğunu göstermek yolunda verilen emeğe saygı duymaktan başka ne yapılabilir?

Tuzaklarını bozdum ey yazgı. Bana ulaşmanı sağlayacak tüm yolları kapattım. Ne sana yenileceğiz ne başka bir şeye. Kaçınılmaz yolculuk saati çaldığında, yaşama boşuna sarılanlar karşısındaki hoşgörümüz şu güzel türküde çınlayacak:

‘Ah nasıl da onurlu yaşadık.’

Yüreğin emeğine önder olsun.«
Fakir Baykurt

Fakir Baykurt

»Çağdaş yapıt vermek isteyen kimi arkadaşlar, folklor sanata düşmandır gibi bir saplantıya girmiştir. Anımsıyorum, şiir üstüne böyle bir tartışma açılmıştı. Oysa sanatın gizlerini bilen ustalar, en yeni nitelikli yapıtlarını o temele dayandırırlar. İyi özümsenmiş, yalın gözle bakınca görünmeyen bir yararlanma yeni yapıtlara bambaşka bir canlılık verir. Söz sanatları için sadece manileri, masalları, tekerlemeleri, bilmeceleri demiyorum, türküleri diyorum, bunlar özellikle Türkçemizin yozdurulduğu şu dönemde, bize son derece yardımcıdır.

Türküler yeni şairler için bitmez tükenmez besin kaynağıdır. Ben değiştirip, dönüştürüp sayfalar arasına serpmişimdir. Örneğin Tırpan’ın son cümlesi, ‘Bu dünya kalmaz böyle!’ bir türküdendir. O nedenle bunları okuyanlar bir yerine iki tat almıştır. Bekir Karadeniz arkadaşımın, bilmiyorum kaç yıl, gecesini gündüzünü verdiği bu türküler çalışmasını birkaç yıldan beri izliyordum. Şimdi onun basılmasından büyük sevinç duyuyor, kapışılmasını diliyorum. Bu dilek canımdan geliyor.«
Tolga Çandar

Tolga Çandar

»Sabır, dikkat ve uzun yıllar gerektiren bilimsel araştırmaların sonucu oluşan bir kitap ile ilgili yazmaya başlamadan önce, bunun ne denli zor bir iş olduğunu düşünemezdim.

Toplumun çağdaş kültür ve sanatının yaratılması çabalarının hareket noktası olması gereken geleneksel kültür değerlerinin, yoz kültür değerlerinin bombardımanına tutulduğu bir dönemde, sevgili Bekir Karadeniz’in, ülkesinden çok uzakta yaşıyor olmasına karşın taşıdığı sorumluluk duygusu ayakta alkışlanmaz da, ne yapılır?

Toplumsal gelişme ile sanatsal gelişme arasındaki koşutluğun farkında olan bir araştırmacının ürünü, gerektiğinde gönül rahatlığıyla başvuracağımız bir yapıt olarak kitaplıklarımızda yerini alacaktır, eminim.«
Mahmut Erdal

Mahmut Erdal

»Halk kültürünün özünü oluşturan halk müziğine yaptığınız bu hizmetinizden ötürü sizi, çalışmanıza destek veren tüm canları canı gönülden kutlarım.«

Can Etili

Can Etili

»Sayın Bekir Karadeniz’in ortaya getirdiği bu eser, daha sonraki çalışmalara ışık tutması bakımından faydalı bir eserdir.

Araştırmalarının devamını diliyorum.«

ihsan Güvercin

ihsan Güvercin

»Yeryüzünde o kadar çok yapacak şey varken senin neyine böylesine kültürel mültürel işlerle uğraşmak Allah aşkına! Para kazan oğlum para, para!’ Bu sözleri birileri çok söyledi bu toplumun içinden. Kokuşmuşluğun diz boyu olduğu şu dönemlerde senin gibi insanların varlığını hissettikçe garip bir heyecan duyuyorum.

Sözlü tarihin geçmişe, yazılı tarihlerden daha objektif ışıklar saçtığı gerçeğini yüreğinde hissetmiş olmalısın ki böylesine güzel eserleri kitaplaştırmak gibi asil bir uğraşı omuzlamışsın. Yaptığın iş asaletin kendisi zaten. Daha da başarılı olacağın çalışmalarına şimdiden rastgele demek ve seni yürekten kutlamaktan başka, elimden gelecek ne varsa yanındayım. Sevgilerimle.«

Doğan Kaya

Doğan Kaya

»Bütün samimiyetimle söyleyeyim ki çalışmalarınız her türlü takdirin ötesindedir. Yozlaşma selinin hızla ve çok sayıda alıp götürdüğü değerlerimizin olduğu şu dünyada neyse ki sizler gibi bu işe soyunmuş kültür sevdalıları var. Ne diyeyim; Allah azminizi, gayretinizi ve içinizdeki kültürümüze olan hizmet aşkını daim eylesin; sizin gibi kahramanların sayısını artırsın.

Selam, sevgi ve saygılarımla.«

Elena Oganova

Elena Oganova

»Bekir Karadeniz kadar yardım sever, tanımadığı bir insanla bildiklerini böylesine paylaşan, gece gündüz sonu gelmeyen sorularıma cevap vermeye hazır olan bir insanı hayatımda görmedim.

Yorulduğum zaman hemen karşımda Bekir Karadeniz çıkıyor. Hiç kimsenin bulamadığı malzemeleri bulmak, binlerce şiiri, türküyü incelemek, bütün zorluklara karşın onları yayınlamak, Türk kültürünü korumak, bizim günden güne yozlaşan dünyamızda her dakika ve her durumda ne kadar çaba gerektirir.

Yaptıkları karşısında tek söyleyebileceğim şey; iyi ki varsınız. Emekleriniz Rusya’daki uzmanları ilgisiz bırakmaz. Rus Türkolojisi adına, Rusya’daki Türk kültürü ile ilgilenenler ve onu korumaya çalışanlar adına Bekir Karadeniz’e sonsuz teşekkürler.«

İhsan Öztürk

İhsan Öztürk

»Sevgili Bekir,

Kültür yozlaşmasının doruğa çıktığı şu dönemde senin gibi birikimli, özverili ve çalışkan insanlara çok gereksinimimiz var.

Seni, bıraktığın eserler için kutlar, bırakacağın eserler için kolaylıklar ve başarılar dilerim.

Emeğine, yüreğine sağlık.«

Ozan Arif

Ozan Arif

»Değerli Kardeşim,

Çalışmalarınız, göndermiş olduğunuz eseriniz takdire şayan. Sizi bu necip milletin kültürüne hizmetinizden dolayı kutluyor, başarılarınızın devamını diliyorum.«

Adnan Binyazar

Adnan Binyazar

»Böylesine kapsamlı, dizgeli ‘sistematik’ bir yapıt hazırladığınız için sizi kutluyorum. Çok sınırlı örnekleri görmeme karşın, radyo ve tv’lerde sürekli söylenen, bir bakıma duygusal ve toplumsal gerçekçilik taşıyan türkülere de yer vermiş olmanız kitabınıza güncellik kazandırıyor. Türkülerin hep güncel kalmasını ise, toplumsal dayanışma yönünden önemli bir olgu saydığımı belirtmek isterim. Son kırk yıldır, görüldüğü gibi, halkımız, bir ana kucağına atılırcasına türkülerimize sığındı. Aynı ölçüde, mutluluklarını başarılarını türküleriyle paylaştı. Türkü, ister birey, ister toplum aşamasında, toplumun duygu, düşünce ve direniş kimliğidir. Türk toplumunun kimlik arayışlarına girdiği bir dönemde, derlenip toparlanarak, belli bir dizgeyle bir araya getirilen türküler, bu yolda aydınlık bir kapının aralanmasına yol açar. Sizin çalışmanızı bu bağlamda değerlendiriyorum. Siz bu kitabınızla, türkülerimizi dağınıklıktan kurtarıyorsunuz. Böyle çalışmalar, sapan yemiş kuşlar gibi dağılan halkımızın duygu ve direnç kaynağıdır. Yurtdışı koşullarının dar olanaklarını genişletme gücünü göstererek hazırladığınız bu kitap, halk yazınımız açısından da büyük bir kazançtır.«
Sıddık Doğan

Sıddık Doğan

»Sevginin, dostluğun, barışın, kötülüklere karşı durmanın, baskıya başkaldırmanın anayasası olan türküler, toplumun yüreğinin tarihidir. Bu tarihi yazarak kalıcılaştıran böyle dostları yürekten kutluyorum. «

Metin Eke

Metin Eke

»Yaptığınız bu çalışma Türk Halk Müziğine ışık tutmakta olup, halk müziğimize emeği geçenleri yeni neslin tanıması açısından bir rehber niteliği taşımaktadır.

Kitabınız takdire şayandır. Bu çalışmanızla halk müziğine gönül vermiş genç yeteneklerin, Türk Halk Müziğine emeği geçmiş hayatta olmayan sanatkarları rahmetle anıp, hayatta olanları takdir ederek, bu mirası en iyi şekilde koruyacaklarına inanıyorum.

Sizi tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.«

Kemal Eroğlu

Kemal Eroğlu

»Halk müziğimizin ivme kazandığı şu günlerde yapılan çalışmalar, yetersiz ya da çok az. İşte böyle bir çalışma, müziğimize yön vermesi açısından çok olumlu.

Bekir Karadeniz’in inceleme, araştırma adına yaptığı bu güzel çalışmasını kutlarım.«

Hüseyin Fırtına

Hüseyin Fırtına

»Hazırlamış olduğun metni bir müzisyen duyarlılığı ile etüt ettim. İlgili alanda bir boşluğu dolduracağı kanısındayım.

Çalışman, biçim ve içerik açısından olduğu kadar akademik ve teorik boyutuyla da bir yeterlilik ifade etmektedir. Bu anlamda bir yanı ile hem hoşuma gitti; hem de çalışmana meslektaşlarının da katkılarını eklemen dayanışma adına sahiplenilmesi gereken bir değer ifade etti.

Çalışmanda teknik ve detay üzerinde bir eksiklik göremediğim için bir ilavede bulunamayacağım.

Seni bu çalışmandan dolayı kutluyor, bundan sonra da düzeyli çalışmalarında başarılar, yaşamında mutluluklar diliyorum.«

Nevid Müsmir

Nevid Müsmir

»İyi anlar Hocam,

Çoktan şiir beni ağlamak sınırına vardıramamıştı.

Vardım da, aştım da. Neler varmış sizin gönlünüzde, ona şaştım.

Elinizi, kaleminizi öpüyorum, yeni bir pencere açıldı benim için...

Bereket Olsun«

Ulaş Özdemir

Ulaş Özdemir

»Anadolu’nun zengin kültürel ve edebi mirası, yüzyıllardır ona sahip çıkanların ellerinde yarınlara taşınıyor. Bunu bir görev olarak görenler, sadece Anadolulu olmayı değil, aynı zamanda duyarlı olmayı da gerektiren bir bilince sahip.

Bekir Karadeniz de yaptığı özverili çalışmalarla bu mirasa en iyi şekilde sahip çıkmak için yıllardır mücadele veriyor. Karadeniz’in mücadelesinde yalnız olmadığını söylemek istiyor, duyarlılığını gösterdiği her alanda başarılarının devamını diliyorum.«

Erol Parlak

Erol Parlak

»Gine değerli ve önemli bir çalışma ile gönül kapılarımızı araladın. Her satırı bin bir emek ile örülmüş çalışmandan dolayı seni kutlar bana ulaştırmış olman nedeniyle nezaketinden için teşekkür ederim.

Gönlümüz ve yolumuz birdir. Her zaman bir arkadaşın ve aynı yolun emekdaşı sıfatıyla yanında olduğumu bilmeni isterim. Yeni ve daha da gelişkin çalışmalarının olacağına inancım tamdır.

Sevgi ve dostlukla...«

Orhan Bahçıvan

Orhan Bahçıvan

»Halk yazını, özellikle halk türküleri, günümüzde birçok araştırmacının gündeminde yer alan bir konudur.

Birçok araştırmacı kendi bünyesinde, kendi değer ölçülerini, kendi araştırmalarında aramaya çalışırken, neleri, nasıl kendi değerlerime denk düşürürüm diye anlamsız çabalar içinde on yıllar boyu kendi kendisini tekrarlayıp yürüdü.

Beklenmedik bir anda, Bekir Karadeniz diye biri çıkıp geldi. Halk yazını değerleri içinde korkusuzca yürüdü ve var olan tüm ezberleri bozarak bu aleme çok geniş ve anlamlı bir kapıyı araladı.

Bu benim için olduğu kadar halk yazınını üretenler ve araştırılanlar içinde çok önemli bir aşamadır. Kutluyorum Bekir Karadeniz’i bu yürekli çalışmalarından dolayı.«
Orhan Bahçıvan-Yaşayan Çağdaş Şiir ve Bekir Karadeniz
Necati Bayraktar

Necati Bayraktar

»Masallarla büyüdüm
Toprak az
Gökyüzü boldu doğduğum yerde
Topraktan gerçeği
Gökyüzünden düşlemeyi öğrendim

demişti bir şiirinde.

Bekir Karadeniz’in eserlerine göz gezdirdiğimde onun kitaplarını okuduğumda daha çok yereli temel aldığını gördüm. Belki de yereli temel alıp iyi çözümlemiş olması evrenseli de doğru kavramasına katkı sunmuş olabilir. Bunda elbette yaşadığı Batı kültürünün de çok büyük katkıları vardır muhtemelen. Hem yerele hem evrensele dair söyleyecek sözü olan, yılmaz, usanmaz bir yazın emekçisi.

Bekir Karadeniz’i bir yazı ile anlatmak istemiştim. Epeyce düşündüm. Birkaç kez başladım. Baktım ki cümleleri parlatmaya sözcükleri cilalamaya çalışıyorum,  vazgeçtim. Sonunda fark ettim ki onu kendi eserlerinden daha iyi anlatacak bir yazı olamaz. İşte teke tek emeğinden ve eleğinden geçen binlerce sayfadan oluşan onlarca kitap.

30 tanesi inceleme-araştırma 100 eserin editörlüğünü yapmış olması, Ulla Karadeniz’le birlikte Almancadan Türkçeye yaptıkları çeviriler ile daha elindeki projeler onun ne denli usanmaz bir yazın emekçisi olduğunu gösteriyor.

Dirençli kişiliğine ve emeğine saygılar.«

Emekçi

Emekçi

»Yıllarını vererek yüzlerce ozanın şiirini bir araya getirip, onları okuyucuya, daha doğrusu geleceğe armağan ettiği için kutluyorum Bekir Karadeniz’i. Kim bilir geçmiş yıllarda, şiirleri bugün elde olmayan kaç ozan unutuldu. Bir anlamda bunun da önüne geçmiş oluyor bu değerli araştırmacı.

Şiirler geçmişin aynasıdır. Tarihe ihtiyaç duyanlar mutlaka halk şiirinden yararlanma yoluna gitmelidirler. Öyle şiirler vardır ki, hiçbir arşivde izine rastlayamayacağımız olayların tanığıdır. Bu yönüyle de bize bir arşiv bağışlamış oluyor Bekir Karadeniz

Erdal Erzincan

Erdal Erzincan

»Halk müziğinin iyi yorumlanıp uygulanması için türkü yakıcılarının, yörenin, yöreye has özelliklerin bilinmesi gerekir. Bence Türkiye’deki halk müziğinin en büyük eksikliklerinden bir tanesi üretilen şeylerin bilimsel bir çalışmayla yazıya aktarılmamasıdır.

Bu anlamda böyle bir çalışmanın gelecek nesillere ışık tutacağı inancıyla Bekir Karadeniz’in yaptığı bu çalışmayı oldukça olumlu buluyorum.«

Zafer Gündoğdu

Zafer Gündoğdu

»Türküleri sevmenin insanı sevmekle ve o türküleri yakan halkı sevmekle eşdeğer olduğunu biliyoruz. Ve yine biliyoruz ki dünya barışının kurulmasında ve evrensel tüm bilgilerin paylaşımında türküler önemli işlevler yüklenmiştir.

Bu duyguları yüreğiyle ve kalemiyle bize büyük bir coşkuyla anlatan dost Bekir Karadeniz’i kutluyor, sevgiyle kucaklıyorum.«

Mustafa Kul

Mustafa Kul

»Halk türkülerine olan ilginizden ve Ela Gözlüm isimli kitabınızdan dolayı sizi kutluyorum. Bugüne kadar bu konuyla yakından ilgili olmama karşın Ela Gözlüm düzeyinde bir çalışmaya ilk kez sahip olmamın onuru ve mutluluğunu yaşıyorum.

Sayfa düzeninden, içindeki türkülere, açıklayıcı bilgilerden, ozanların biyografisine kadar her yönüyle kusursuz bir yapıt olan Ela Gözlüm’ün uzun bir uğraş ve yoğun bir emeğin sonucunda hazırlandığı açıkça hissedilmektedir.

Bu çalışmanızdan dolayı sizi kutluyorum. Başarılarınızın devamı dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.«

Şenel Önaldı

Şenel Önaldı

»Türk Halk Müziği dalında birçok araştırmacının yayınları arasında Bekir Karadeniz’in 'Türküler' yayınının da yer alması, konuyla ilgilenen herkesi, kitaba ulaşabildiği takdirde sevindirmiş olmalıdır.

Bu eserde edebi bir inceleme göze çarpmaktadır. Eserdeki sözler, biçim ve tür olarak incelenmiş, kalıp dışındaki sözler, küçük Latin harfleriyle gösterilerek karışıklıktan kurtarılmıştır.

Ezgilerin hemen tümünde, kelime anlamları ayrı bir dizin olarak ele alınmış ve sözlük olarak eserin sonunda açıklanmıştır.

Türkü adları dizini ile birçok Türk Halk Müziği ezgisinin çabucak bulunması yolunda rehber bir eser niteliğindedir.

Halk ozanlarının adları ve örnek şiirlerini, ayrıca eser sonundaki kaynakçalar bölümünde de araştırma ve bilgi edinmek isteyen meraklılar için güzel bir liste bulmak mümkündür.

Gurbette bulunan Türk genci olarak, kendi mili kültürüne hizmet vermeye çalışan bu değerli araştırmacı kardeşimi yürekten kutluyor ve alanda daha çok hizmet vermesi için sabır ve güç temenni ediyorum.

Sevgilerimle.«

Burhan Tarlabaşı

Burhan Tarlabaşı

»Bekir Karadeniz’in milli kültür ve edebiyatımız için yapmış olduğu bu çalışma, kuşaklara yol gösterici olması bakımından önem taşımaktadır.

İleriye yönelik bu çalışmasında kendisini yürekten kutlarım.«